EBRD financira proširenje vjetroelektane u Turskoj kreditom od 37 milijuna dolara

Ilustracija/Efe Kurnaz, Unsplash

Vjetroelektrana Kiyikoy od 28 MW u Turskoj osigurala je kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te će se proširiti na 100 MW. Kredit od 37 milijuna dolara podržat će izgradnju dodatnih 72 MW. Usporedno s time, Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) osigurava zajam u jednakom iznosu.

Razvojna tvrtka koju je osnovao Borusan EnBW Enerji, zajedničko ulaganje njemačke tvrtke EnBW i turskog konglomerata Borusan Holding, izgradit će projekt od 72 MW. Društvo upravlja portfeljem projekata obnovljivih izvora energije ukupne snage 505 MW, a uključuje osam vjetroelektrana, dvije solarne elektrane i hidroelektranu.

Proširenje vjetroelektrane Kiyikoy korak je prema vladinom cilju da do 2023. instalira 27 GW kapaciteta obnovljive energije, a očekuje se da će 20 GW činiti energija vjetra.

Do danas je EBRD financirao značajan udio ukupnog instaliranog turskog kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Kako su istakli u toj banci, obnovljivi izvori u Turskoj za njih ne predstavljaju samo održivo, već i financijski atraktivno ulaganje.

Izvor: reNews

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »