Dva rekorda: Više od milijun panela instalirano u dva mjeseca, 43.080 u jednom danu

Solarna elektrana Puerto Libertad u Meksiku/Acciona

Solarni kompleks Puerto Libertad koji se nalazi u srcu pustinje Sonoran u Meksiku, najveći projekt obnovljivih izvora energije u svijetu španjolske Accione i jedna od najvećih investicija u Latinskoj Americi, prilično je moćan prizor. Projekt je završio prije nekoliko mjeseci, a instalacija obuhvaća 1000 hektara u regiji gdje je sunce dostupno tijekom cijele godine. Promatrano iz zraka izgleda poput velikog staklenog jezera.

Solarna elektrana snage 404 MW može proizvesti oko 963 GWh obnovljive energije godišnje, što je dovoljno za podmirenje potreba za električnom energijom 583.000 domova, a njeno instaliranje već je postavilo dva rekorda: više od milijun solarnih panela postavljeno je u samo dva mjeseca, od čega 43.080 u jednom danu. A da vojska panela uistinu zasja bilo je zaslužno čak 1300 radnika.

Radovi na pripremi zemlje i postavljanju 40 kilometara staza kroz fotonaponsko postrojenje završeni su u pet mjeseci. Izgrađeno je 20.380 nosivih struktura korištenjem 26 tona čelika, a svaka je građevina dugačka 59,46 metara. Kada bi ih postavili u jednu ravnu crtu prekrili bi udaljenost od 1212 kilometara – istu udaljenost između gradova Meksiko i Houston.

Izgradnja elektrane stvorila je radna mjesta za 600-injak ljudi, u operativnoj fazi zapošljava 38 ljudi, a 70 posto zaposlenih dolazi iz lokalne sredine. Studija socio-ekonomskog utjecaja koju je provela Acciona pokazuje da će elektrana i njen rad u sljedećih 35 godina stvoriti ukupno 2120 izravnih i neizravnih radnih mjesta i doprinijeti s 235 milijuna eura meksičkom gospodarstvu.

Pogledajte video izgradnje solarne elektrane Puerto Libertad:

Izgradnja sunčane elektrane Puerto Libertad u Meksiku (Acciona)

Izvor: Acciona

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »