Continental predstavio postaju za bežično punjenje električnih vozila

Continental bežično punjenje
Continental bežično punjenje

Zamislite bežično punjenje električnog automobila bez potrebe da potežete kabele od stanice za punjenje. Dovoljno je samo da ga parkirate na posebno označeno i zaključate, a on će se sam napuniti.

Upravo takvu tehnologiju bežičnog punjenja  će na sljedećem tehnološkom šou u lipnju predstaviti proizvođač guma Continental. Njihova želja je da vas u budućnosti u potpunosti riješe kabelskog punjenja električnih vozila.

 

Kako funkcionira bežično punjenje električnog automobila?

Continentalovo rješenje za bežično punjenje tako se energija induktivno prenosi iz podloge ugrađene na prostoru parkirališta. Čim se vozilo približi parkirnom mjestu s induktivnom podlogom vozilo se automatski autentificira zahvaljujući tehnologiji ugrađenoj u punionicu. Istovremeno sučelje u automobilu prikazuje vozaču trenutak kada je postigao ispravnu parkirnu poziciju da punjenje može početi.

Prema mišljenju Continentalovih stručnjaka vozači neće baš uvijek biti sretni što moraju prtljati s kabelima po kiši i hladnoći i zato neće uvijek iskoristiti priliku da napune baterije na postojećim stanicama za punjenje električnih vozila. Sa širokom primjenom induktivnih sustava takvi problemi postaju prošlost i vozači će moći iskoristiti svaku moguću priliku za punjenje vozila, a više kraćih punjenja može imati isti efekt kao i jedno dulje. Budući da ovaj sustav zahtijeva manje truda od samih vozača stručnjaci iz Continentala vjeruju da će ovakvo rješenje biti široko prihvaćeno i da će dovesti do bolje raspodjele energije i povećati domet električnih vozila. Također, osim električnih automobila, Continental ima rješenje i za punjenje električnih bicikala.

 

Bežično punjenje od dvadeset minuta za 20 kilometara više

Ono što je posebno zanimljivo jest da se vozači električnih automobila još uvijek uspoređuju proces punjenja baterija s punjenjem spremnika goriva, no osim kod vrlo brzih punjača punjenje baterija traje dulje i potrebno je izvući kabele da bi se spojili na punionicu. Iz tog razloga induktivno punjenje može biti puno praktičnije pogotovo ako brzina punjenja bude odgovarajuća. Trenutna tehnologija bežičnog punjenja omogućava toleranciju za pozicioniranje na podlozi za punjenje je približno 10 centimetara. To omogućava sasvim dobar prijenos energije koji odgovara snazi punionice od 11 kW. To otprilike znači da  na parkirnom mjestu za bežično punjenje za približno 20 minuta stajanja. Tijekom kratkog odlaska u supermarket baterije u električnom automobilu će se dovoljno napuniti da u vožnji prijeđete dodatnih 20 kilometara.

Uglavnom, radi se o zanimljivoj novoj tehnologiji punjenja električnih vozila koja bi uz određenja poboljšanja mogla naći široku primjenu na javnim parkirnim mjestima gradovima gdje nije uvijek zgodno razvlačiti kabele do punionica.

Izvor fotografija: Continental

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »