Četiri države SAD-a zaslužne za više od polovice proizvodnje energije vjetra u zemlji

Matthew Rader/Unsplash

Troškovi energije vjetra i dalje padaju, sektor stalno zapošljava sve više ljudi, a i sve veći broj gradova, država i tvrtki širom svijeta prihvaća vjetar kao snažno sredstvo za smanjenje emisija i stvaranje održive budućnosti. U SAD-u samo četiri države čine više od polovice proizvodnje energije vjetra, piše EcoWatch.

1. Teksas

Država proizvodi i troši više energije ukupno nego bilo koja druga država u zemlji. Proizvodnja električne energije dvostruka je veća od Floride, sljedeće najbliže države. Teksas je zaslužan za više od 25 posto proizvedene električne energije vjetra u zemlji u posljednje tri godine. Osim toga, Teksas je na prvom mjestu u zemlji po instaliranom kapacitetu i kapacitetu vjetra u izgradnji i podržava više od 25.000 radnih mjesta vezanih uz vjetar.

2. Oklahoma

Glavnina proizvodnje električne energije u Oklahomi desetljećima je bila iz prirodnog plina i ugljena, ali 2016. vjetar je prvi put nadmašio proizvodnju ugljena. U 2018. godini vjetroelektrane su osigurale 31,7 posto cjelokupne proizvodnje električne energije u državi te više od 7000 izravnih radnih mjesta.

3. Iowa

Iowa je, također, veliki ljubitelj energije vjetra te je gotovo udvostručila svoju proizvodnju od 2011. godine. Vjetar je osigurao 34 posto ukupne proizvodnje električne energije u Iowi u 2018. godini, što je državu postavilo na drugom mjestu u zemlji po udjelu vjetroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije. Proizvodi više energije nego što troši i višak šalje u obližnje države. Iowa je, također, na drugom mjestu u državi po instaliranom kapacitetu s više od 10000 MW vjetra na mreži, a od 2018. godine Iowa je i dom za više od 9000 radnih mjesta u industriji vjetra.

4. Kanzas

Vjetroelektrane su činile 36 posto električne energije proizvedene u Kanzasu u 2018. godini, što je veći udio od bilo koje druge države i peterostruki porast od 2010. godine. Energija vjetra samo neznatno zaostaje za ugljenom (39 posto proizvedene električne energije u državi).

Izvor: EcoWatch

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »