20.6 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Francuska predala NECP: cilja na 33% obnovljive energije u energetskom miksu u 2030.

Francuska je podnijela konačnu verziju Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) za 2030. godinu Europskoj komisiji – cilja na 33 posto obnovljive energije u svom energetskom miksu, a energija vjetra mogla bi donijeti polovinu toga, priopćilo je udruženje WindEurope. Plan ocrtava ambiciozne, ali realne ciljeve i mjere za postizanje energetske tranzicije. Međutim, kako napominje udruženje, njihova primjena ostaje ključna za potpuno iskorištavanje francuskog potencijala energije vjetra.

Plan predviđa do 34,7 GW vjetroelektrana na kopnu u 2028. godine, Vlada je pojačala ambicije u vjetroelektranama na moru do 5,2-6,2 GW do 2028. godine, a računaju i na smanjenje troškova plutajućih vjetroelektrana. Aukcije (750 MW) za plutajuće vjetroelektrane zakazane su za 2022. godinu.

NECP uključuje i sveobuhvatne mjere elektrifikacije. Sva nova vozila trebala bi imati nula emisija do 2040. godine i za tu svrhu Vlada je uvela razne mjere. No, WindEurope upozorava da Planu nedostaju posebni poticaji za kupnju toplinskih pumpi i promicanje elektromobilnosti u tvrtkama ili javnom prijevozu.

Međutim, napominju da provedba i dalje ostaje ključna. Pridržavanje predviđenih aukcijskih rasporeda u fazi oporavka od pandemije izazvane koronavirusom prvi je korak ka većem razvoju energije vjetra koja je potrebna za ispunjavanje nacionalnih ciljeva. Pojednostavljenje upravnih postupaka i ograničenja planiranja za nove projekte također bi trebalo biti prioritetno riješeno, poručuje WindEurope.

Iz kategorije

GEOTERMALNI IZVORI – Prilika stoljeća ili zamka za naivne?

Bušenje može pokazati da na lokaciji nema dovoljno potencijala...

OIEH je ponosni partner konferencije RESource2023

Prošlogodišnji nagli porast cijena električne energije osobito je teško...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas