11.8 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Newsletter 16. svibanj 2022

IZDVAJAMO:

Prva dva poziva za projekte iz sektora gospodarenja otpadom u okviru NPOO-a

Potkraj prošloga tjedna u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su predstavljena dva plana  iz sektora gospodarenja otpadom: „Poziv za izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog otpada“ i „Poziv za sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada“. Kroz otvoreni poziv za izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu sredstva će se dodijeliti za projekte ulaganja u izgradnju, nadogradnju i/ili opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u svrhu uspostave novih ili povećanja postojećih kapaciteta za oporabu biootpada u kojima se provodi tehnološki proces kompostiranja s ciljem proizvodnje komposta i za izgradnju i opremanje novih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije svrhu uspostave kapaciteta za oporabu biootpada, u kojima se provodi tehnološki proces anaerobne digestije s ciljem proizvodnje anaerobnog digestata i bioplina, s cilje da se do 2025. najmanje 55% mase komunalnog otpada oporabi recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu i da se do 2035. smanji količina otpada koji se odlaže na odlagališta na 10%…Pročitaj više Natječaj možete naći ovdje.

Projekt: zeleno, solarna elektrana u proizvodnji namještaja

Tvrtka iz Murskog Središća intstalirala je solarnu elektranu snage 900 kw od koje dobiva 75 posto električne energije koja im treba za proizvodnju. Investicija je vrijedna preko 4 i pol milijuna kuna, od čega su iz EU stigla 2 milijuna i 200 tisuća kuna. No, s obzirom na potencijale, solarnih elektrana u Hrvatskoj je još uvijek vrlo malo. “Hrvatska trenutno ima instalirano samo oko 200 megavata snage u sunčanim elektranama, što je iznimno malo s obzirom na to da imamo jedan od najvećih solarnih potencijala u cijeloj EU, a istovremeno smo jedna od zemalja koja to najmanje koristi. Interes građanstva, industrije, OPG-ova je zapravo ogroman, međutim što nedostaje je završavanje regulatornog okvira”, pojašnjava Ivan Strunje, stručnjak za obnovljive izvore energije… Zato su investicije poput ove na sjeveru Hrvatske značajne. Ova uspješna tvrtka postoji već 22 godine i zapošljava 205 ljudi, a sa zelenim praksama ne namjerava stati… Cijelu reportažu pogledajte ovdje.  

HEP traži partnere za projekte obnovljivih izvora energije

Hrvatska elektroprivreda nastavlja istraživati mogućnost integracije u svoj proizvodni portfelj projekata obnovljivih izvora energije koji su završeni ili se nalaze u visokom stupnju razvoja. S tim ciljem, na internetskim stranicama HEP-a objavljen je trajni javni poziv zainteresiranim partnerima za izgradnju i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske. Novi javni poziv je upućen pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranim za prodaju projekata: neintegriranih (samostojećih) sunčanih elektrana u razvoju (snage uključivo i veće od 5 MW), prodaju projekata vjetroelektrana u razvoju i pogonu (prednost imaju lokacije s više od 2.500 sati rada godišnje) te prodaju projekata hidroelektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 1 MW). Poziv je, također, upućen i jedinicama lokalne samouprave (gradove i općine) zainteresiranim za izgradnju sunčanih elektrana, odnosno pripremu prostorno-planske dokumentacije za projekte sunčanih elektrana na površinama većim od 100.000 m2. …Pročitaj više

Da Danska upravlja Istrom, znala bi kako iskoristiti potencijal sunca. Nažalost, nije tako

Pobjedi li poduzetnička pamet pred uspavanom birokracijom solarne elektrane moći ćemo graditi i postavljati na bivšim odlagalištima otpada, u napuštenim kamenolomima, rudokopima, bivšim šljunčarama. Moći će se raditi kao natkrivališta na parkiralištima ispred hotela gdje će, zaklanjajući automobile od prejake sunčeve svjetlosti i grijanja, istodobno stvarati novu energiju. Postoji osjećaj da je Istra usporila, unatoč svim tim vilama s bazenima, hotelima i kampovima, ugostiteljstvu i, generalno, turizmu u svim oblicima i rekordnim brojkama. Kao da je ukopana. Istra, naime, ne koristi, sve svoje potencijale. Ne postaje ono što bi morala biti. A što to? Oaza održivog razvoja, regija u kojoj se maksimalno koriste obnovljivi izvori energije, nevjerojatni potencijali i kapaciteti sunca. Ignorantski odnos prema ovoj temi je bolan, ali i indikativan…Pročitaj više

VIJESTI IZ SVIJETA ZELENE ENERGIJE MOŽETE ČITATI SVAKI DAN PRIJAVOM NA NAŠ NEWSLETTER

Iz kategorije

Newsletter 12. travnja

IZDVAJAMO:  Je li moguće izgraditi energetsku infrastrukturu koja neće štetiti...

Newsletter 11. travnja

IZDVAJAMO:  Energija iz Sunca dovela je „Dobru energiju“ u Čakovec Na...

Newsletter 10. travnja

IZDVAJAMO:  Rimac dogovorio ogroman posao s BMW-om: ‘Ovo je možda...

Newsletter 9. travnja

IZDVAJAMO:  Neiskorišteni potencijal geotermalne energije u Hrvatskoj Hrvatska ima jedan od...

Newsletter 8. travnja

IZDVAJAMO:  Hrvatska u energetskoj tranziciji: Svoga konja za kaskanje imamo Prema...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas