11.8 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Strategija iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora na moru ključ je zelene tranzicije

Zastupnici Europskog parlamenta ovih su se dana bavili obnovljivim izvorima energije koje smatraju neophodnima za ostvarenje europskog sna o nula emisija stakleničkih plinova do 2050. „Strategija iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora na moru ključ je zelene tranzicije i vrijeme je od velike važnosti. Trebamo mnogo zelene električne energije kako bismo ispunili naše klimatske ciljeve i iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora na moru je apsolutno esencijalna u tom pogledu. Današnje glasanje pokazuje da svi razumijemo da iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora na moru stavljamo u prvi plan borbe protiv klimatskih promjena„, rekao je europarlamentarac Morten Petersen (Renew) nakon što je rezolucija o Strategiji EU-a o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru izglasana s 518 glasova za, 88 protiv i 85 suzdržanih, izvijestio je Europski parlament.

Izvješće, o kojem su glasali zastupnici Europskog parlamenta kao odgovor na priopćenje Europske komisije, naglašava da ispunjavanje ciljeva za 2030. i 2050. zahtijeva bržu primjenu obnovljive energije na moru (ORE), ali se morskim prostorom i obalama mora upravljati održivije.

Zastupnici u Europskom parlamentu kažu da ekonomija s neto nultom emisijom zahtijeva primjenu obnovljive energije u neviđenim razmjerima i naglašavaju hitnost poboljšanja i proširenja postojeće infrastrukture. Mnoge države članice, ističu, zaostaju u nužnom prelasku na obnovljive izvore energije.

Naglašavaju da je EU tehnološki lider u offshore sektoru proizvodnje obnovljive energije i da bi mogao očekivati ​​značajan gospodarski poticaj podržavanjem rasta proizvodnje čiste energije. Fond za oporavak NextGenerationEU pruža jedinstvenu priliku za mobilizaciju kapitala uz privatna ulaganja, kažu zastupnici.

Također su istaknuli da offshore vjetroelektrane mogu koristiti bioraznolikosti podmorja ako su projektirane i izgrađene održivo, ali moraju koegzistirati zajedno s drugim aktivnostima, poput ribolova i pomorskog prometa. Naglašavaju da je potrebno raditi na tome da javnost prihvati vjetar na moru i građani se uvjere da je obnovljiva energija ključ za postizanje energetske neovisnosti i sigurnosti opskrbe.

Ključno je, poručili su, razvijati obnovljivu energiju na moru na kružni i obnovljiv način, budući da su potrebne značajne količine metala i minerala. Pozivaju na zabranu odlagališta lopatica vjetroturbina u cijeloj EU do 2025. godine.

Iz kategorije

Potencijal vjetroelektrana na moru

Vjetar na moru postavljanjem vjetroelektrana može biti iskorišten i...

Svjedočimo najbržoj promjeni energije u povijesti

Međunarodno društvo za solarnu energiju – ISES (International Solar...

EMBER: vjetar i sunce u EU prvi put proizveli više energije od plina

EMBER je objavio svoj novi European Electricity Review u...

RES Simplify za jednostavniji i brži razvoj OIE

Europska unija je planom REPowerEU odlučila povećati ulaganja u...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas