WindEurope: ‘Prerano je za procjenu utjecaja koronavorusa na europsku industriju vjetra’

Hans Lind/Pixabay


Europska industrija vjetra globalni je lider na tržištu vjetroturbina, s projektima u više od 80 zemalja svijeta, i tvrtke se oslanjaju na europske i svjetske lance opskrbe sirovinama i komponentama. Koronavirus, odnosno COVID-19, ometa međunarodnu trgovinu, stvarajući nesigurnosti za različite industrijske sektore. Kako broj zaraza raste, vjerovatno će virus utjecati i europsku industriju vjetroelektrana, priopćilo je udruženje WindEurope.

Prve analize sugeriraju da će COVID-19 imati umjerene učinke na međunarodne opskrbne lance za energiju vjetra. S izbijanjem virusa, koji je još uvijek u relativno ranoj fazi u Europi i drugim zemljama, prerano je suditi o njegovom utjecaju na proizvodnju i prihode u sektoru. Međutim, već se mogu primijetiti prva kašnjenja u lancu opskrbe.

“Usporavanje proizvodnje u Kini već je vidljivo u ostalim zemljama. Industrija vjetra, naravno, nije jedina industrija koja osjeća poteškoće od karantene, ograničenja putovanja i zatvorenih tvornica. Proizvođači vozila i plovila, proizvođači solarnih panela ploča i baterija, također, osjećaju posljedice. Trebat ćemo poduzeti strateški pristup kako bismo osigurali da se utjecaj virusa minimalizira”, napominje direktor udruženja WindEurope Giles Dickson.

Dodaje da će vjerojatno doći do odgode u razvoju novih projekata vjetroelektrana, što bi moglo dovesti do toga da developeri propuste rokove postavljene u aukcijskim sustavima zemalja i suoče se s novčanim kaznama.

“Vlade bi trebale biti fleksibilne u načinu primjene svojih pravila. Ako developeri ne mogu na vrijeme podnijeti ponudu u aktualnim aukcijama, vlade bi trebale dodijeliti ono što mogu i naknadno objaviti dražbu za nedodijeljen volumen”, poručuje Dickson.