Utjecaj koronavirusa: Kineske instalacije vjetroturbina mogle bi pasti za 50% u 2020.

Pixabay

Procjenjujemo da će odgoda proizvodnje u lancu opskrbe vjetroagregata rezultirati smanjenjem od 10 do 50 posto u instalacijama vjetroelektranama u Kini 2020. u usporedbi s četvrtim kvartalom 2019. koji je bio na 28 GW, upozorava grupacija Wood Mackenzie.

“U najboljem scenariju epidemija je zaustavljena i proizvodnja se nastavlja od kraja ožujka. U crnom scenariju epidemija bi mogla nastaviti utjecati na lanac opskrbe do sredine godine”, ističu.

Dodaju da je koronavirus posljednjih nekoliko tjedana zaustavio veliki dio kineske proizvodnje vjetroturbina, a mjere karantene i ograničenja putovanja utjecat će na opskrbu ključnih komponenti. To bi mogle biti loše vijesti za tržišta vjetra poput Kine i SAD-a, gdje developeri žure dovršiti projekte do kraja godine kako bi ostali prihvatljivi za državne subvencije.

Za druga tržišta, koja nisu vezana za Kinu, utjecaj epidemije je minimalan. Ta će se tržišta vjetra, kaže Wood Mackenzie, morati oslanjati na svoje domaće lance opskrbe ili uvoz iz drugih jeftinih regija poput Indije, Vijetnama i južne Europe.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »