Tribina ‘Vodik – gorivo budućnosti?’, 31. ožujka

Foto:Air Products

Prva znanstvena tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je diskusiji o vodiku kao gorivu budućnosti, a održat će se 31. ožujka 2021. Urednik i voditelj tribine je Mladen Iličković, a sudionici dr. sc. Neven Duić, redoviti profesor u trajnom zvanju na zagrebačkom FSB-u, i Ivica Jakić, predsjednik Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivih članaka.

Vodik čini 75 posto svemira. Možemo li ga održivo i ekonomski isplativo proizvoditi pomoću obnovljivih izvora i koristiti  u kemijskoj te industrijama čelika i umjetnih gnojiva? Pobornici korištenja vodika kao medija za pohranu energije tvrde da je on ključni energent budućih klimatski neutralnih energetskih sustava. Pitanje je je li on isplativ za primjenu u prometu i grijanju zbog velikih gubitaka energije. Koliko vodika trebamo u budućim energetskim sustavima bez fosilnih goriva? O svemu tome i o važnosti vodika kao mogućeg odgovora na klimatske promjene razgovara će se na tribini.

Detaljan program možete pogledati ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »