Tesla i Neoen grade bateriju od 300 MW u Australiji, jednu od najvećih na svijetu

Baterija će se grditi u blizini grada Geelonga, otprilike 70 kilometara jugozapadno od Melbournea/Screenshot, YoutTube

Neoen, jedan od vodećih i najbrže rastućih svjetskih proizvođača isključivo obnovljive energije, sklopio je ugovor o mrežnim uslugama od 250 MW s australskim operatorom energetskog tržišta (AEMO). Usluge će pružati Neoenova buduća baterija od 300 MW, smještena u državi Victoria, jedna od najvećih baterija na svijetu koja će se isporučiti u suradnji s Teslom, priopćili su iz Neoena.

Prema ugovoru koji će s tvrtkom AEMO trajati do 2032. godine, baterija će pružiti automatski odgovor u slučaju neočekivanog prekida rada mreže. Baterije su pogodne za obavljanje ove usluge jer mogu odgovoriti u djeliću sekunde. Sustav će se smjestiti u blizini mjesta Geelong, bit će dobro povezan s obližnjim vjetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver. Teslin softver omogućit će da se u svakom trenutku procjenjuje gdje se pohranjena električna energija može najbolje i najviše iskoristiti.

Baterija će sudjelovati i na Nacionalnom tržištu električne energije te podržati povećani prodor obnovljivih izvora u australsku državu Victoria. Također, pomoći će u modernizaciji i stabilizaciji mreže te biti ključna za pomoć državi da postigne svoj cilj od 50 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Baterija bi s radom trebala početi do kraja 2021., a omogućit će i značajan ekonomski poticaj stvarajući više od 80 građevinskih poslova i šest stalnih radnih mjesta na puno radno vrijeme. Inicijative za obrazovanje lokalnih zajednica također će se podržavati tijekom trajanja projekta, stoji u pripoćenju kompanije.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »