Svaka nova vjetroturbina instalirana u Europi generira 10 milijuna eura gospodarske aktivnosti

Screenshot/WindEurope

Energija vjetra osigurava 300.000 ljudi u Europi i svake godine doprinosi s 37 milijardi eura BDP-u EU-a, otkriva novo izvješće WindEuropea ‘Wind Energy and economic recovery in Europe – How wind energy will put communities at the heart of the European recovery’. Europsko vodstvo u energiji vjetra i dalje će poticati radna mjesta i donositi koristi zajednicama. No, ključno je donošenje nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), ističe se u priopćenju udruženja WindEurope.

Ako vlade u potpunosti provedu svoje NECP-ove, Europa će do 2030. imati dvostruko veći kapacitet energije vjetra nego danas i 50 posto više radnih mjesta u vjetru do 2030. – 450.000. Vjetar će predstavljati 30 posto europske potrošnje električne energije, u odnosu na današnjih 15 posto, i pridonijeti s 50 milijardi eura europskom BDP-u.

Direktna i indirektna radna mjesta u industriji vjetra/Izvor: Deloitte za WindEurope

No, NECP-ovi će se boriti da se to postigne. Oni daju nedovoljnu vidljivost kada i kako će vlade raditi natječaje za nove vjetroelektrane i ne uspijevaju pojednostaviti postupak dobivanja dozvola. Ako se to ne poboljša, Europa neće imati dovoljno novog vjetra i zapravo će izgubiti 20.000 radnih mjesta u odnosu na danas.

Ulaganje u energiju vjetra pomoći će oporavku Europe. Svaka nova turbina instalirana u Europi generira u prosjeku 10 milijuna eura ekonomske aktivnosti. To obuhvaća 248 tvornica u Europi koje proizvode turbine i potrebne komponente, a sve su uključene u planiranje, izgradnju, logistiku i istraživanje i razvoj. Širenje energije vjetra također će pomoći Europi da ojača svoje globalno vodstvo u vjetru. Pet od deset najboljih svjetskih proizvođača turbina nalaze se u Europi i zajedno imaju 42 posto globalnog tržišnog udjela.

„Ulaganje u vjetar pomoći će Europi da resetira svoje gospodarstvo. Postoji niz novih projekata koji samo čekaju da započnu. Širenje energije vjetra predviđeno NECP-ovima stvorit će 150.000 novih radnih mjesta, no samo pod uvjetom da vlade pravilno provode svoje planove. Ako ih ne pripreme kako treba i ako ne pojednostave procese za dozvole za nove vjetroelektrane, izgubit ćemo radna mjesta”, upozorava izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson.

Vjetroelektrane pogoduju onima koji žive u njihovoj blizini. Energija vjetra plaća pet milijardi eura poreza širom Europe svake godine, često izravno siromašnim ruralnim općinama. Mnoge vjetroelektrane također izvršavaju izravna plaćanja lokalnim zajednicama i organizacijama, nude razne benefite, a u mnogim slučajevima lokalne zajednice sudjeluju u vlasništvu lokalnih vjetroelektrana.

„Građani i lokalne zajednice ključni su za energetsku tranziciju. A energija vjetra ovdje igra ključnu ulogu. Vjetar donosi prihode ruralnim područjima. Mnoge gradske blagajne pune više od 10 posto svog proračuna od lokalnih vjetroelektrana”, ističe Dickson.

GLAVNE PORUKE:

• Energija vjetra osigurava 300. 000 radnih mjesta u Europi i svake godine doprinosi s 37 milijardi eura BDP-u EU-a

• Svaka novi vjetroagregat generira 10 milijuna eura nove gospodarske aktivnosti (vjetar je dobar sektor za ulaganje u zeleni ekonomski oporavak)

• Ako vlade u potpunosti provedu svoje NECP-ove, Europa će do 2030. imati 397 GW vjetra i 50% više radnih mjesta u vjetru – 450.000.

• Ako se NECP-ovi ne poboljšaju, Europa će do 2030. imati samo 324 GW vjetra i izgubiti 20.000 radnih mjesta u odnosu na danas.

• Energija vjetra plaća 5 milijardi eura poreza svake godine, često izravno siromašnim ruralnim općinama. Vjetroelektrane također uplaćuju sredstva u korist zajednice, a građani ponekad imaju koristi od zajedničkog vlasništva nad njihovim lokalnim turbinama.


Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »