Španjolska promijenila model aukcija i postigla najnižu cijenu električne energije iz vjetra u Europi

Španjolski krajolik/Pixabay

Španjolska je dodijelila ukupno 3 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije na aukcijama na kojima je prvi put primijenjen model Ugovora o razlici (CfD), što je dovelo do najniže cijene električne energije generirane vjetrom u Europi –  20 eura po MWh. Ponude za vjetar kretale su se od 20 eura po MWh do 28,89 eura MWh, objavilo je europsko udruženje WindEurope.

U svom Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP) španjolska vlada se obvezala povećati instalirani kapacitet vjetra na kopnu (onshore) za 22 GW, sa današnjih 28 GW na 50 GW do 2030. godine. Kako bi olakšala veliko širenje onshore vjetrelektrana i zajamčila stabilne prihoda za investitore, Vlada je odlučila promijeniti dizajn aukcija za obnovljive izvore energije – kao novi aukcijski model koristila je Ugovore o razlici koji, kako je istaknuo izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson, nude najniže cijene obnovljivih izvora jer minimaliziraju troškove financiranja.

WindEurope je glasno promovirao CfD model kao najpovoljniji model za stabilizaciju prihoda. Kako pojašnjavaju, Vlade isplaćuju samo kada je tržišna cijena niža od cijene na dražbi, stoga su za vlade i potrošače jeftiniji od ostalih programa potpore i reduciraju troškove financiranja novih projekata energije vjetra. Ugovor se potpisuje na 12 godina, a nagrađeni projekti moraju prodati određenu količinu električne energije na tržište definiranu CfD-om. Jednom kada se dosegne definirani prag, mogu odlučiti nastaviti prodavati svoju električnu energiju u skladu s CfD-om do zadanog maksimuma ili, primjerice, potpisati korporativne ugovore o kupoprodaji obnovljivih izvora energije (cPPA) s industrijskim kupcima.

Ovaj natječaj je zapravo zakašnjeli natječaj za 2020. godinu, što znači da će Španjolska održati još jednu aukciju za najmanje 1500 MW energije vjetra u ovoj godini.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »