Ohrabrujući znak za energetsku tranziciju: Španjolska predala ambiciozan NECP

Španjolska, Madrid/Pixabay


Španjolska vlada podnijela je Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) za 2030. godinu, povećavši ambicije zemlje u smanjenju emisija stakleničkih plinova na 23 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine, priopćilo je udruženje WindEurope.

Španjolska ima 25,7 GW ukupne instalirane snage vjetra i u 2019. godini je bila vodeće europsko tržište vjetroelektrana na kopnu. Ta će pozicija vjerojatno ojačati jer predstavljeni NECP predviđa da obnovljivi izvori čine 42 posto energetskog miksa u zemlji i generiraju 74 posto električne energije. Za energiju vjetra vlada u Madridu planira godišnje instalacije od 2,2 GW do 2030.

„Španjolska je podnijela ambiciozan NECP, što je snažan i ohrabrujući znak za europsku energetsku tranziciju, posebno u trenutnim izazovnim vremenima. Španjolska je već dugo vodeća u obnovljivim izvorima energije i više prihoda ostvaruju od izvoza energije vjetra, nego od vina. Sada planiraju značajno daljnje širenje obnovljivih izvora energije, a razina ambicioznosti šalje jasan signal investitorima i bit će dobra za radna mjesta i rast. Španjolsku to čini predvodnicom Zelenog plana”, ističe izvršni direktor WindEurope Giles Dickson.

Vlada, uzgred rečeno, zadržava pravo izmjene NECP-a jer su javna savjetovanja o Planu bila isključena uslijed pandemije COVID-19.

“COVID-19 ne smije potkopati naše zajedničke napore u borbi s klimatskim promjenama. Naprotiv, Zeleni plan je najbolji put iz trenutne krize. Španjolska to shvaća i njihova će zelena ekonomija potaknuti oporavak, a vjetar će igrati središnju ulogu”, smatra Dickson.

Podsjetimo, kako bi ispunile energetske i klimatske ciljeve EU-a za 2030., države članice EU-a trebaju uspostaviti 10-godišnje Planove. Svaka država članica bila je dužna podnijeti svoje konačne NECP-ove do 31. prosinca 2019. Pet zemalja (Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg i Rumunjska) još uvijek nisu predale svoje NECP-ove.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »