Kina će do 2030. dominirati globalnim tržištem s više od 25% kapaciteta offshore vjetroelektrana

Ilustracija/Nicholas Doher, Unsplash

Globalni segment vjetroelektrana na moru (offshore) vjerojatno će do 2030. rasti sedam puta, uglavnom zahvaljujući povećanju kapaciteta na tri glavna tržišta: Kine, Velike Britanije i SAD-a. Kina će predvoditi trio s više od 25 posto novih kapaciteta na moru do 2030., slijedi Velika Britanija (16 posto) i SAD (11 posto). Kina je spremna dominirati, pokazuje analiza tvrtke GlobalData.

Analiza otkriva da će Kina predvoditi globalni kapacitet od 2021. pa nadalje, čineći više od 25 posto globalnog instaliranog kapaciteta do 2030. Očekuje se da će do 2030. globalni kapacitet vjetroelektrana na moru nadmašiti 203 GW, a najveći doprinos tome dati će Kina (41,6 GW), Velika Britanija (27,5 GW) i SAD (18,9 GW).

Kina ima izniman potencijal vjetra s procjenom iskoristivog kopnenog potencijala od 2380 GW i 600 GW na moru. Kineskom offshore vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske tvrtke, dok se strani igrači udružuju s kineskim tvrtkama kako bi postali dio ove dugoročne značajne tržišne prilike.

U tvrtki GlobalData ističu kako je rastući apetit za širenjem zelene energije u energetkom misku u zemlji odredio smjer za širenjem u kineskim neistraženim vodama te da bi, uz same benefite čiste zelene energije, rast u kineskom offshore vjetroenergetskom sektoru trebao otvoriti i velike mogućnosti zapošljavanja. No, napominju da je potrebno pojednostaviti postupke odobravanja projekata, izgraditi pouzdan lanac opskrbe i smanjiti čimbenike koji investitorima pružaju financijsku neizvjesnost, kako bi ovo širenje offshor sektora vjetroelektrana postalo stvarnost.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »