IEA: Solarna energija postaje nova kraljica na svjetskim tržištima električne energije

Ilustracija/Pixabay

Bila je to burna godina za globalni energetski sustav. Kriza Covid-19 izazvala je više poremećaja nego bilo koji drugi događaj u novijoj povijesti, ostavivši ožiljke koji će trajati godinama. No, hoće li ovaj prevrat u konačnici pomoći ili kočiti napore na ubrzavanju tranzicije čiste energije i postizanju međunarodnih energetskih i klimatskih ciljeva, ovisit će o tome kako će vlade odgovoriti na današnje izazove, priopćila je Međunarodna energetska agencija (IEA).

U novom izvještaju World Energy Outlook 2020, njihovoj vodećoj publikacija, IEA se usredotočuje na ključno razdoblje u sljedećih 10 godina, istražujući različite puteve izlaska iz krize. Novo izvješće pruža najnoviju analizu utjecaja pandemije: globalna potražnja za energijom trebala bi pasti za pet posto u 2020. godini, emisije CO2 povezane s energijom za sedam posto, a ulaganja u energiju za 18 posto. Potražnja za naftom trebala bi pasti za osam posto, a za ugljenom za sedam posto, dok će obnovljivi izvori zabilježiti blagi rast.

IEA je predstavila nekoliko scenarija koji pokazuju kako bi se energetski sektor mogao razvijati. No, obnovljivi izvori igraju glavnu ulogu u svim scenarijima, s time da je u jednom od njih u centru solarna energija kao glavni izvor rasta, a prate je vjetar na kopnu i moru.

Izveštaj pokazuje da snažni rast obnovljivih izvora energije mora biti uparen sa snažnim ulaganjem u električne mreže. Bez dovoljno ulaganja, mreže će se pokazati kao slaba karika u transformaciji elektroenergetskog sektora, što će utjecati na pouzdanost i sigurnost opskrbe električnom energijom.

Fosilna goriva suočavaju se s različitim izazovima. Potražnja za ugljenom ne vraća se na razinu prije krize u jednom od scenarija, s tim što će njegov udio u energetskom miksu 2040. prvi put nakon industrijske revolucije pasti ispod 20 posto. No, potražnja za prirodnim plinom značajno raste, uglavnom u Aziji, dok je nafta i dalje osjetljiva na glavne ekonomske nesigurnosti koje proizlaze iz pandemije.

Globalne emisije smanjivat će se sporije nego nakon financijske krize 2008.-2009., no IEA upozorava da je svijet još uvijek daleko od održivog oporavka. Pritom napominje da ulaganja u čistu energiju nude način za jačanje gospodarskog rasta, stvaranje radnih mjesta i smanjenje emisija.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »