IEA: Rekordni novi kapacitet obnovljive energije ove i sljedeće godine

Ilustracija/Pixabay

Rekordne razine novih kapaciteta obnovljive energije trebali bi se pojaviti ove i iduće godine, dok će kapacitet fosilnih goriva pasti zbog gospodarskog pada i krize Covid-19, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ‘Renewables 2020 – Analysis and forecast to 2025’.

IEA kaže da će se novi kapaciteti obnovljivih izvora u svijetu povećati za četiri posto u odnosu na prošlu godinu – na rekordnih 198 GW ove godine. To znači da će obnovljivi izvori ove godine činiti gotovo 90 posto povećanja ukupnog energetskog kapaciteta.

Prekidi u lancu opskrbe i kašnjenja u izgradnji usporili su napredak projekata obnovljivih izvora energije u prvih šest mjeseci ove godine zbog pandemije koronavirusa. Međutim, izgradnja pogona i proizvodne aktivnosti ponovno su ubrzane, a logistički izazovi uglavnom su riješeni.

Električna energija generirana iz obnovljivih izvora ove će se godine povećati za sedam posto na globalnoj razini, unatoč 5-godišnjem padu globalne potražnje za energijom, najvećem od Drugog svjetskog rata. Sljedeće godine obnovljivi kapaciteti su na putu rasta od gotovo deset posto, što bi bio najbrži rast od 2015. godine.

IEA ističe da politika treba podržati rast obnovljivih izvora energije te da bi 2022., ako se riješi politička nesigurnost, kapacitet obnovljivih izvora energije mogao doseći 271 GW. Prema prognozama IEA-e, 2025. godine obnovljivi izvori energije postat će najveći izvor proizvodnje električne energije u svijetu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »