Geotermalna energija uzrokuje čak 40 puta manje emisija od prirodnog plina

Ilustracija/Pixabay
geothermal-275_1920

Istraživanja koja su provedena u GTE Rittershoffen u Francuskoj pokazala su da geotermalna energija pri primjeni za grijanje i hlađenje uzrokuje čak 40 puta manje emisija od prirodnog plina, piše Energetika-net. Istraživanje su proveli znanstvenici i stručnjaci Sveučilišta MINES ParisTech i francuske geotermalnoenergetske tvrtke ES Géothermie u sklopu europskog projekta GEOENVI, a podaci su objavljeni na nedavno održanoj Konferenciji o geoznanostima i inženjerstvu u energetskoj tranziciji. 

Spomenuta elektrana nalazi se u sjevernom Alzasu i ima instalirani toplinski učin 27,5 MW. Emisije stakleničkih plinova, promatrane kao ekvivalent ugljičnog dioksida (CO2eq), procjenjuju se na 5,9 g/(kW h), što je čak 40 puta manje od emisija koje uzrokuje izgaranje prirodnog plina za proizvodnju iste količine topline. Uz to, ako se promatraju utjecaji na pitku vodu i acidifikaciju i primjena kemikalija, oni su za geotermalnu energiju 1,5 – 2 puta manji nego kod plina, a za utjecaje na ljudsko zdravlje rezultati su slični. 

Projekt GEOENVI za cilj ima dati odgovore na važna ekološka pitanja primjene geotermalne energije kao što su utjecaji i rizici i uspostaviti metodologiju za njihovo procjenjivanje kako bi se ti podaci mogli koristiti za razvoj projekata. Započeo je u studenom 2018. i provodit će se do travnja 2021. godine u šest europskih zemalja: Belgiji, Francuskoj, Islandu, Italiji, Mađarskoj i Turskoj.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »