Europsko vijeće za geotermalnu energiju poziva na stvaranje zajedničkog tržišta

Geotermalno postrojenja na Islandu/Ilustracija, Pixabay

Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC) pozvalo je Europsku komisiju na stvaranje zajedničkog tržišta toplinske energije na razini cijele Europske unije. Takvo unutarnje tržište toplinske energije, ističe EGEC, ključno je za EU kako bi se ostvarili energetski i klimatski ciljevi za 2030. godinu i ujedno olakšale posljedice pandemije koronavirusa na osnovi održivih ulaganja, prenosi portal Energetika-net.

EGEC smatra da sadašnje unutarnje energetsko tržište daje preveliku prednost električnoj energiji i prirodnom plinu na štetu toplinske energije iz obnovljivih izvora. Istodobno je u jeku pandemije stvorena odlična prigoda za nove poslovne prilike i to u zelenom gospodarstvu.

Na toplinsku energiju u EU-u otpada 50 posto potrošnje energije, a čak 80 posto te energije dobiva se iz fosilnih goriva. Pri tome prirodni plin nije obuhvaćen troškovima za emisije ugljičnog dioksida, a vlade svih članica EU-a nastavljaju s poticanjem primjene fosilnih goriva izravnim ili neizravnim javnim potporama. Time se ujedno spriječava primjena rješenja za grijanje i hlađenje na osnovi obnovljivih izvora u svim članicama EU-a.

Glavni tajnik EGEC-a Philippe Dumas ističe da fokus na prirodnom plinu nije u skladu s Pariškim sporazumom ni naporima Europske komisije na ostvarivanju klimatske neutralnosti. “Isto tako, EU ne može provoditi politike nultih emisija CO2 nastavljajući s insitucionaliziranjem ovisnosti o fosilnim gorivima. Unutarnje tržište toplinske energije omogućilo bi toliko tražena ulaganja u obnovljive izvore koji omogućavaju nova zapošljavanja i time dalo odgovor na gospodarsku krizu”, poručuje Dumas.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »