EP: Smanjenje emisija metana ključno za klimatske ciljeve Zelenog plana

Foto: Unsplash

Smanjenje emisija metana jedna je od glavnih strategija za usporavanje klimatskih promjena i dostizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050., istaknuli su eurozastupnici na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. S 563 glasa za, 122 protiv i 11 suzdržanih usvojili su izvješće o strategiji EU-a za smanjenje emisija metana. Izvješćem se poziva Komisiju da predloži sveobuhvatan i obvezujući zakonodavni okvir za emisije metana, a Uniju da zauzme vodeću ulogu u globalnoj provedbi pouzdanog mjerenja, otkrivanje i saniranje istjecanja metana.

Metan je drugi najveći uzročnik klimatskih promjena nakon ugljikova dioksida (CO2), snažniji je od CO2 i doprinosi stvaranju prizemnog ozonskog sloja u nižim dijelovima atmosfere, a to snažno onečišćenje zraka uzrokuje zdravstvene probleme od kojih svake godine imamo gotovo 20 000 preuranjenih smrtnih slučajeva, stoji u Izvješću Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Najviše metana u EU-u ispuštaju poljoprivredni (53 posto), energetski (19 posto) i sektor otpada (26 posto), a u izvješću zastupnici upozoravaju EU i na emisije metana iz starih i napuštenih rudnika te ističu da ih treba učinkovito zatvoriti. Zastupnici stoga traže obvezno praćenje, izvješćivanje i provjeru za sve sektore koji emitiraju metan i ističu da je za usporavanje klimatskih promjena i dostizanje klimatske neutralnosti do 2050. smanjenje emisija metana jedna od najisplativijih strategija. Europarlamentarci se zalažu za širu primjenu ekoloških inovativnih mjera i tehnologija u svim sektorima.

Europski parlament u usvojenoj rezoluciji traži smanjenje emisija metana u poljoprivredi, no upozorava da treba osigurati da se proizvodnja hrane ne seli izvan EU-a, te da uvezeni proizvodi trebaju zadovoljavati iste visoke standarde kao i oni proizvedeni u EU-u. Kao jedno od rješenja zastupnici vide razvoj kružnog gospodarstva i biogospodarstva koji će otvoriti više radnih mjesta u primarnoj proizvodnji, a kao pokretača kružnog gospodarstva vide proizvodnju bioplina od poljoprivrednog otpada.

U skladu sa Zelenim planom, zastupnici žele što prije ukinuti korištenje fosilnih goriva u EU-u te putem pozivaju da se zaustavi potpora EU-a za širenje infrastrukture za fosilna goriva i da Komisija predloži zakonodavstvo za energetski sektor s obvezujućim pravilima o praćenju, izvješćivanju i provjeri.

Izvor: HINA

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »