Energetska zajednica objavila smjernice za izgradnju malih hidroelektrana

Ilustracija/Jon Flobrant, Unsplash

Tajništvo Energetske zajednice objavilo je smjernice o izgradnji malih hidroelektrana (mHE) u ugovornim stranama, prvenstveno na zapadnom Balkanu. Dokument je namijenjen onima koji razvijaju te projekte, nadležnim nacionalnim institucijama i široj javnosti, javlja portal Balkan Green Energy News. Smjernice sadrže zahtjeve koje moraju ispuniti graditelji malih hidroelektrana kako bi se pridržavali propisa Energetske zajednice i izbjegli ili barem umanjili njihov negativni utjecaj na okoliš.

Cilj dokumenta je odgovoriti na sve veće protivljenje javnosti malim hidroelektranama, kao i na sve veće pritužbe nakon izgradnje tih elektrana, koje su upućene Tajništvu Energetske zajednice.

Bit smjernica je osigurati usklađenost mHE s postupcima procjene utjecaja na okoliš. Dokument se također bavi drugim važnim pitanjima poput učinka modela subvencija i posljedica državnih potpora.

Dokument je uzeo u obzir prijedloge koje je Tajništvo zaprimilo tijekom javne rasprave o nacrtu smjernica, koja je trajala od 15. svibnja do 15. lipnja. Najveći broj komentara poslale su nevladine organizacije, a većina je stigla iz Srbije, EU i BiH.

Smjernice možete preuzeti ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »