Albanija raspisuje još jednu aukciju za solarni projekt snage 100 MW

Ilustracija/Pixabay

Albanija će raspisati još jednu aukciju za izgradnju solarnih elektrana, kapaciteta od 100 MW, što će biti treća aukcija za velike solarne elektrane u zemlji, piše portal Balkan Green Energy News.

U kolovozu je Albanija s kompanijom Voltalia potpisala ugovor o projektu snage 140 MW na području Karavaste, što bi u ovom trenutku trebala biti najveća fotonaponska elektrana u jugoistočnoj Europi. Prva aukcija za projekt Akerni od 100 MW održana je prije dvije godine, no postupak je zaustavljen i to nakon što je konzorcij India Power dao najbolju ponudu.

Pravila aktualne aukcije bit će slična onima za solarni park Karavasta. Država će platiti povlaštenu cijenu za proizvodnju iz 50 MW, dok će se ostatak prodati na tržištu.

Inače, cijena postignuta na aukciji za solarnu elektranu Karavasta najniža je cijena solarne energije na Balkanu. Voltalia je ponudila 24,89 eura po MWh, država je rekla da će pristati plaćati tu fiksnu cijenu za polovicu od 140 MW i to 15 godina, dok je ugovor potpisan na 30 godina. Na prvoj aukciji, pak, je za projekt Akerni konzorcij India Power ponudio 59,9 eura po MWh za polovicu od planiranih 100 MW.

Albanija i sjeverna Makedonija jedine su zemlje u regiji koje trenutačno organiziraju aukcije za projekte obnovljivih izvora energije.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »