15.5 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

OIEH najavljuje II. Konferenciju posvećenu razvoju PPA ugovora

Nakon uspješne prve RE-Source Croatia konferencije, koja je u ožujku ove godine u Zagrebu okupila više od 350 sudionika iz Hrvatske i zemalja u okruženju, ponosni smo najaviti II. Konferenciju posvećenu razvoju PPA ugovora.

Na konferenciji će o mogućnostima PPA ugovora raspravljati stručnjaci iz privatnog i javnog, pravnog, energetskog i bankarskog sektora.

PPA ugovor (Power Purchase Agreement) nije ništa drugo nego ugovor o kupnji električne energije, ali između dviju korporacija – onih koje struju trebaju i onih koje ju proizvode, ali iz obnovljivih izvora.

Takvi ugovori iznimno su važni za cijeli energetski sustav i od njih koristi imaju svi pa ne čudi veliki interes za PPA ugovore od naše posljednje konferencije.

A kako PPA funkcionira? Tvrtke koje su veliki potrošači električne energije potpisuju s proizvođačima obnovljive energije dugogodišnje ugovore o kupnji električne energije po unaprijed dogovorenim cijenama. To proizvođačima energije iz obnovljivih izvora omogućava sigurnu prodaju proizvedene električne energije, a kupcima sigurnu opskrbu zelenom energijom po dogovorenoj cijeni. Na taj način tvrtke mogu jednostavnije planirati godišnje troškove ne misleći hoće li ih pogoditi kriza kakvima smo svjedočili posljednjih godina.

Često je slučaj i da kupac energije dogovara s proizvođačem izgradnju novih OIE projekata te tako zajedno sudjeluju u njihovom financiranju.

Predstavnici bankarskog sektora na prvoj RE-Source Croatia konferenciji su potvrdili da su gotovo isključivo svi zahtjevi za financiranje novih projekata OIE upravo PPA ugovori.

Zato im i Europska komisija u svojoj reviziji modela tržišta električne energije daje iznimno važnu ulogu za širenje projekata OIE u Europi.

OIEH dio je europske RE-Source Platforme te nositelj RE-Source Croatia HUB-a – mjesta znanja i razmjene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku i zemlje u okruženju.

Dobre i pozitivne priče ne treba mijenjati pa se nalazimo na istom mjestu u isto vrijeme samo godinu iskusniji.

Vidimo se!

Iz kategorije

Dan je obnovljivih izvora energije – doznajte kako napreduje Hrvatska

Svjetski je dan obnovljivih izvora energije. Obilježava se svake...

Dani OIE – otvorene su prijave za najočekivaniju konferenciju o obnovljivcima

Nakon pet uspješnih konferencija "Dani dobroga vjetra" i "Dani...

Obnovljiva energija prestigla fosilnu

OIEH izvješće o elektroenergetskim kretanjima za veljaču 2024. godine Svjesni...

Na mreži sve po starom

Predloženi Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a koji...

Birokracija koči investicije

Projekti obnovljivih izvora energije na prisilnom čekanju Iako do kraja...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas