Zadarska županija – pilot područje planiranja prostora za smještaj sunčanih i vjetroelektrana

Pozdrav Suncu u Zadru/Pixabay

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) i The Nature Conservancy organizirali su u srijedu, 12. veljače 2020.  organizirali  radionicu na kojoj su predstavili Pilot projekt integriranog i participativnog planiranja prostora za smještaj sunčanih elektrana i vjetroelektrana, prenosi Župan.hr. Na radionici su sudjelovali predstavnici Zadarske županije, Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, EIHP, BIOM-a te stručnjaci koji rade na obnovljivim izvorima energije, strateškom planiranju, procjenama utjecaja na okoliš, zaštiti prirode i drugim srodnim područjima.

Naime, na poziv EIHP-a Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove odlučio se za sudjelovanje Zadarske županije u svojstvu pilot područja u navedenom projektu te je potpisan Sporazum o suradnji. Za ovu priliku Zadarska županija se predstavila osvrtom na prostorno-planske odredbe, trenutno stanje zaštite prirode i lokaliteta posebne prirodne vrijednosti te izrađenih stručnih energetskih podloga na temelju kojih se planiraju i provode projekti korištenja obnovljivih izvora energije na području županije.

Tijekom radionice razmijenjena su iskustva u iskorištavanju obnovljivih izvora energije uz uvažavanje ciljeva zaštite prirode, krajobraza i okoliša te utvrđena područja moguće suradnje stručnjaka različitih sektora kako bi kroz integrirano planiranje osigurali ispunjenje ciljeva zaštite klime i zaštite okoliša.

Cilj projekta je razviti pristup i metodologiju za ocjenu povoljnosti prostora Zadarske županije za sunčane elektrane i vjetroelektrane s obzirom na postojeća ograničenja i osjetljivost prostora s aspekta zaštite prirode i okoliša.

Zadarska županija predvodi u projektima obnovljivih izvora energije. Nedavno su službeno otvoreni radovi na Vjetroelektrani Korlat. Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, što je više od snage trenutno najveće vjetroelektrane u pogonu u Hrvatskoj. Očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, što čini jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, a bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ujedno je to jedna od najvećih investicija u Zadarskoj županiji, čija ukupna vrijednost iznosi više od 500 milijuna kuna.

Prema dostupnim podacima, na području Zadarske županije do sada je izgrađeno oko 105 MW vjetroagregata, a ukupna vrijednost ulaganja procjenjuje se na oko 150 milijuna eura. Izgrađen je  i stavljen u uporabu prvi vjetropark u Republici Hrvatskoj – Ravna 1 na Pagu. Trenutno je u pripremi ili početnoj fazi realizacije nekoliko projekata koji bi trebali rezultirati s više od 350 MW instalirane snage vjetroagregata. Ukupna vrijednost očekivanih ulaganja procjenjuje se u iznosu od čak 400 milijuna eura. 

Nova ulaganja najavljuju iz HEP-a koji  do 2030. godine planira imati 350 MW u vjetroelektranama i jednako toliko u sunčanim elektranama, što zajedno odgovara snazi Nuklearne elektrane Krško. Jedna od sunčanih elektrana koje HEP razmatra u sklopu tog plana je i elektrana koja bi se izgradila neposredno uz vjetroelektranu Korlat.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »