Svečano otvoren vjetropark Ljubač

VE Ljubač, Petrol Grupa

Jučer je svečano otvorena Vjetroelektrana Ljubač Grupe Petrol. Svečanost službenog puštanja u rad otvorili su Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrol i Boris Antolovič, predsjednik uprave Petrol d. o. o. Zagreb. Osim predstavnika Grupe Petrol svečanom otvorenju su nazočili Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina i ostali gosti iz reda donositelja odluka, poslovnih partnera i lokalne zajednice.

Službeni početak rada VE Ljubač važna je prekretnica Grupe Petrol u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, s pomoću koje želi postati integrirani partner u energetskoj tranziciji u Hrvatskoj. To je Petrolov drugi vjetropark kojim više od 30 tisuća kućanstava opskrbljuje zelenom energijom, a prvi projekt u području proizvodnje električne energije iz OIE bez financijskih potpora ili subvencija

Danas želim posebno zahvaliti lokalnoj zajednici, stručnim institucijama i donositeljima odluka za partnersku podršku i sudjelovanje u projektu Ljubač. Veseli nas interes lokalnih zajednica i poduzeća u Hrvatskoj za projekte energetske učinkovitosti koji također važno doprinose energetskom prijelazu. Vjerujemo da nas u takvim projektima povezuje zajednički interes za zaštitom našeg planeta i zelenu budućnost. Također ne možemo zanemariti trenutačne visoke cijene energenata i neizvjesnu situaciju na energetskim tržištima. Posljednjih godinu dana glasno nas upozoravaju na nužnost poduzimanja mjera. U Grupi Petrol to već činimo: investicije u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora naš su vrlo opipljiv doprinos rješavanju trenutne energetske krize te dugoročnom jačanju samoopskrbe i energetskoj tranziciji kućanstava, gospodarstva i države“, istaknula je  Nada Drobne Popović, predsjednica uprave društva Petrol d. d., Ljubljana

Energija za 45000 kućanstava

Vjetropark Ljubač čini devet turbina snage 3,6 MW, sa zajedničkom instaliranom snagom od 32,4 MW. Očekivana godišnja proizvodnja je 96 GWh električne energije. Godine 2017. u blizini Šibenika Petrol je pokrenuo VE Glunča koju čini devet turbina; svaka donosi 2,3 MW nazivne snage što je dovoljno za 15.000 prosječnih kućanstava. Zajedno s VE Ljubač osiguravaju energiju za čak 45 tisuća kućanstava.

Grupa Petrol krajem 2021. imala je 68,9 MW ukupne instalirane snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Do 2025. godine želi razvojem i provedbom projekata proizvodnje električne energije iz OIE premašiti 160 MW instalirane snage. Među ostalim i zbog obveze prijelaza na zelenu energiju, Grupa Petrol odlučila je strateškom razdoblju 2021. – 2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 698 milijuna eura, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Nove investicije u Hrvatskoj

Sljedeća velika investicija na putu energetske tranzicije jest ulaganje u solarne elektrane na području Knina. Radi se o trima velikim solarnim elektranama ukupne instalirane snage od 22 MW s očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh. Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna eura, s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine.