Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine – Vraćanje prirode u naše živote

Ilustracija/Pixabay

Europska komisija je predstavila Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine – Vraćanje prirode u naše živote koja je jedan od ključnih elemenata Europskog zelenog plana, nove europske strategije za postizanje održivosti europskog gospodarstva.

Pandemija Covid-19 podigla je svijest o povezanosti ljudskog zdravlja i ekosustava, opskrbnih lanaca i obrazaca potrošnje. Zaštita i obnova bioraznolikosti i funkcionalni ekosustavi ključni su dio odgovora na globalnu zdravstvenu i ekološku krizu i važan aspekt za osiguranje dugoročnog opstanka i dobrobiti naših društava te za jačanje naše otpornosti i sprječavanje pojave i širenja budućih bolesti.

“Pozdravljam predstavljanje Strategije u vrijeme našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, a koja je u ovim okolnostima relevantnija nego ikad” rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te dodao kako se nada kako će se ambicije iz Strategije prenijeti i globalno.

Zaštita, obnova i očuvanje prirode će biti presudni faktori u oporavku Europe od gospodarske krize. Zato su čelnici država i vlada Europske unije 26. ožujka pozvali Europsku komisiju da započne rad na sveobuhvatnom planu za oporavak Europske unije koji uključuje zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju, objavljeno je na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Nova strategija za bioraznolikost, koja je tijesno povezana sa strategijom “od polja do stola”, bavi se glavnim uzrocima gubitka bioraznolikosti, kao što su neodrživo korištenje zemljišta i mora, prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa, onečišćenje i invazivne strane vrste. U toj se strategiji predlaže da se do 2030. godine najmanje 30 posto europskog mora i kopna pretvori u zaštićena područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajobraza velike raznolikosti na najmanje 10 posto poljoprivrednih zemljišta. Strategija o bioraznolikosti predviđa između ostaloga sadnju tri milijarde stabala i zaštitu sadašnjih šuma, zatim eliminaciju usputnog ulova zaštićenih ribljih vrsta ili smanjenje na razinu koja dopušta oporavak tih vrsta.