Komercijalna rješenja za prikupljanja ugljičnog dioksida (CO2) iz zraka

Smanjenje emisija
Smanjenje emisija

Klimatske promjene, emisije CO2 i smanjenje emisija na svjetskoj razini neke su od gorućih tema. Emisije CO2 iz mjeseca u mjesec bilježe rekordne rezultate, a trenutno smo na oko 404 ppm. O smanjenju emisija konstantno se priča, a pojavljuju se i prva komercijalna zanimljiva rješenja.

 

Prikupljanje CO2 iz zraka – na kojem principu radi?

Zanimljiv i vrlo jednostavan sustav za prikupljanje CO2 iz zraka razvila je tvrtka Climeworks. Sustav „usisava“ zrak iz okolnog područja, ugljični dioksid se veže na filter koji se nalazi unutar sustava nakon čega pročišćeni zrak izlazi van. Filter je izrađen od poroznih granulata obloženih aminima koji na sebe vežu ugljični dioksid u kombinaciji sa vlagom iz zraka. Ova veza se otapa pri temperaturama od 100⁰C, pa se zasićen filter zagrijava kako bi se izdvojio koncentrirani CO2. Pri stalnom radu filter postane zasićen nakon nekoliko sati. Nakon pročišćavanja filter se može koristiti ponovo nekoliko tisuća ciklusa. Prilikom cijelog proces ne koristi se voda, već filtar uklanjajući vlagu iz zraka osigurava dodatan izvor vode za postrojenja u kojima se sustav nalazi. Cilj kompanije Climeworks je do 2025. godine prikupiti 1% ukupnih svjetskih emicija CO2.

Filtriranje prikupljenog zraka

 

Zanimljivi komercijalni primjeri – elektrane u Švicarskoj i na Islandu

Početkom ove godine sustav za prikupljanje ugljičnog dioksida iz zraka postavljen je u sklopu postrojenja za recikliranje otpada u Švicarskoj. Pročišćavanjem otpadne topline postrojenja godišnje se prikupi 900 tona CO2. Sva prikupljena količina šalje se lokalnom stakleniku s obzirom da je riječ o kvalitetnom gnojivu. Proces transporta odvija se putem cjevovoda čime se dodatno smanjuju emisije jer nema klasičnog transporta vozilima.

U suradnji sa islandskom tvrtkom Reykjavik Energy pokrenut je projekt CarbFix2, financiran od strane Europske unije. Sustav, koji je još u probnoj fazi, nalazi se u sklopu najveće svjetske geotermalne elektrane. Zrak se prikuplja na isti način, a komprimirani CO2 izravno se na lokaciji utiskuje u bazaltne stijene. Kod ove elektrane primijenjen je posebno dizajniran filter. Otpadna toplina iz elektrane zagrijava zasićen filter, ugljični dioksid se oslobađa i vezuje na vodu. Karbonizirana voda se utiskuje na dubinu od oko 700 metara gdje reagira s bazaltnom podlogom tvoreći čvrste minerale. Na taj način stvoreno je trajno i sigurno rješenje za pohranu. U ovom slučaju za svaki kilogram CO2 potrebno je 27 kg vode.

Sustav na Islandu

Prikupljanje CO2 iz zraka zanimljivo je i jednostavno rješenje. Daljnji razvoj sustava i suradnja sa drugim industrijama koje ga emitiraju ili koriste mogao bi ponuditi jedinstvene načine smanjenja emisija.

Zatvaranje ciklusa

Fotografije: Climeworks

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »