Planirana revizija EU zakona o obnovljivim izvorima otvara vrata geotermalnoj energiji

Foto: Pixabay

Europska komisija revidira Direktivu o obnovljivoj energiji, posljednji put ažuriranu 2018. godine, kako bi je uskladila sa svojim ambicioznijim klimatskim programom. To uključuje ažuriranje ciljeva za količinu obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu EU-a kako bi se ispunila nova europska klimatska ambicija. Osim toga, uključuje i fokus na grijanje te hlađenje, piše Euractiv.

Mnogi obnovljivi izvori, poput solarne energije i energije vjetra, usredotočeni su na proizvodnju električne energije, ali i geotermalna energija je ključni igrač u obnovljivom grijanju i hlađenju. Međutim, tehnologija je skupa zbog troškova istraživanja i bušenja.

Nacrt Direktive sugerira da zemlje EU koriste ‘okvir za ublažavanje rizika za smanjenje troškova kapitala za obnovljivo grijanje‘. Međutim, industrija bi više voljela sheme za smanjivanje rizika za cijelu Europu jer bi u tom slučaju mogli sniziti troškove i stvoriti jednake uvjeti za sve zemlje EU-a. Bilo je već pozitivnih primjera u Francuskoj koja je davala garancije za takve projekte i bilježila jači razvoj geotermala kad god su bili na snazi. Međutim, druge zemlje možda nemaju financijsku stručnost za njih. Primjerice, Slovačka ima raskorak između ambicija u svom nacionalnom energetskom i klimatskom planu, koji je pozitivan prema geotermalnoj energiji, i broja realiziranih projekata.

Nacrt se također bavi potrebom potpore ugovorima o kupnji toplinske energije radi jačanja upotrebe geotermalne energije u Europi i rješavanja infrastrukturnog jaza. Iako se ugovorima o kupnji električne energije (PPA) bavila Direktiva o obnovljivim izvorima energije iz 2018. godine, ovo je prvo spominjanje tih ugovora posebno za toplinsku energiju.

Direktiva iz 2018. kaže da će države EU-a procijeniti regulatorne i administrativne prepreke dugoročnim ugovorima o kupnji energije iz obnovljivih izvora i ukloniti prepreke. Međutim, to nije bilo dovoljno jer zakon ne daje izričite dodatne smjernice o PPA-ovim. Prema dosadašnjim nacionalnim energetskim i klimatskim planovima koje su podnijele države članice EU-a, samo je osam od 27 država opisalo bilo kakve mjere za olakšavanje prihvaćanja PPA-aova“, EU. No, sada su u nacrtu navedeni ugovori o kupnji topline kao način povećanja količine obnovljive energije u zgradama. Oni mogu biti važan alat za potporu stvaranju tržišta toplinske energije i trenutno se koriste puno rjeđe od ugovora o kupnji električne energije, kaže se u nacrtu.

Uz to, nacrt predlaže da postojeći iznos od 1,1 posto poveća za obvezujuće grijanje i hlađenje na OIE. Osnovna projekcija temelji se na bivšem cilju EU-a za obnovljivu energiju za 2030. godinu, koji će se morati povećati s 32 posto na 38-40 posto kako bi se postigla nova klimatska ambicija EU-a, piše Euractiv.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »