NOVI DATUM: Dani dobroga vjetra 2020. održat će se 17.-18. rujna. Vidimo se u Dubrovniku!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Dani dobrog vjetra 2020.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku WindEurope i pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, organiziraju konferenciju “Dani dobroga vjetra” koja će se 17. i 18. rujna 2020. održati u Dubrovniku. 

Konferencija će okupiti predstavnike europskih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, fosilnu industriju koja planira projekte u području obnovljivih izvora energije, predstavnike akademske zajednice. Raspravljat će se o trendovima u vjetroenergiji Europe s naglaskom na Jugoistočnu Europu:

  • Premijski  model u Hrvatskoj i iskustva zemalja koje su ga već uvele
  • CPPA (Corporate Power Purchase Agreement) poslovni model unutar jedne ili između više zemalja 
  • Kako proizvođači vjetroagregata mogu doprinijeti integraciji i balansiranju elektroenergetskog sustava
  • Hibridna postrojenja vjetar + solar + pohrana energije (baterije) za bolju integraciju
  • Offshore VE kao fokus EU – trebaju li zemlje regije pratiti trendove zapadne Europe
  • Zaštita okoliša uz daljnji razvoj OIE
  • Vjetroenergija u uvjetima krize COVID-19

Vjetar čini 15% europske proizvodnje električne energije te zapošljava 300.000 radnika. Neprestano se radi na razvoju tehnologije s ciljem postizanja veće učinkovitosti, ali i zaštite okoliša. Razvija se i tržište na kojem su sve češći korporativni ugovori o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra. Promjene su vidljive i u financijskom sektoru ulaganja u vjetroelektrane. Od 2017. države članice EU imaju obvezu pokrenuti mehanizme konkurentnog nadmetanja, kao što je premijski model, kako je i propisano u smjernicama EU-a o državnim potporama, a presudno je za razvoj industrije jer omogućuje realizaciju dugoročnih investicija, infrastrukture, razvoj vještina i inovacija. Sve su to, gledajući i kroz prizmu Green Deala, nužni koraci zelene tranzicije i razvoja Europe. Hrvatska je u svom NECP-u postavila cilj od 36,4% OIE, a kao predsjedateljica Vijeća EU ima ima dodatnu motivaciju i odgovornost kročiti u smjeru njegovog ostvarenja, ohrabrujući time i zemlje regije da postignu svoje OIE ciljeve.      

Pridružite nam se u Dubrovniku na konferenciji “Dani dobroga vjetra”!  Uz radni dio, očekuje vas uživanje u ljepotama Dubrovnika, a po završetku konferencije možemo zajedno na networking izlet u Cavtat i Konavle.

Svoje sudjelovanje prijavite OVDJE.

For international participants please find application form HERE.