Od tragedije do strategije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Pedeset godina Dana planeta Zemlje

Što je zajedničko krizi koju je izazvao koronavirus i klimatskoj krizi? Obje su globalne, zahtijevaju međunarodnu suradnju i hitne mjere, a uz to i promjenu uobičajenog načina djelovanja. U kriznim vremenima brzina i opseg akcija su ključni. Ipak, ovim dvjema krizama pristupamo posve različito.

22. travnja 1970. godine dvadeset milijuna Amerikanaca, tada 10 % američke populacije, izašlo je na ulice stotine gradova kako bi protestiralo protiv zagađenja okoliša. Pokrenulo je to val akcija koje su dizale svijest javnosti o neraskidivoj vezi između onečišćenja i zdravlja, dovele do stvaranja američke Agencije za zaštitu okoliša te donošenja prvih zakona o zaštiti zraka i vode. Bio je to začetak globalnog obilježavanja Dana planeta Zemlje, najvećeg ekološkog pokreta.

Dan planeta Zemlje je najveći i neprepoznatljiviji ekološki pokret koji se svake godine obilježava 22. travnja

Što se promijenilo pedeset godina poslije?

Prvi prosvjednici protiv onečišćenja planeta Zemlje danas su bake i djedovi. Njihovi zahtjevi obišli su cijeli svijet, a iz medijskih naslova ušli su u školske udžbenike. Danas ih zagovaraju njihovi unuci.

Što je ostalo nepromijenjeno?

Dan planeta Zemlje i dalje ima veliki međunarodni značaj, ali značajno veliko je još uvijek i onečišćenje zraka, vode i tla. Klimatske promjene danas su ogroman izazov – toliki da više ne postavljamo pitanje kakav ćemo svijet ostaviti svojoj djeci nego kako u njemu danas preživjeti.

Tema Dana planeta Zemlje 2020. je klimatska akcija. Do kraja ove godine očekuje se da zemlje povećaju svoje nacionalne obveze prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. Vrijeme je za veće ambicije u borbi za očuvanje zdravlja Zemlje, a time i svih njezinih stanovnika. Globalna epidemija koronavirusa pokazuje nam koliko ambiciozni, brzi i organizirani možemo biti u zajedničkom traženju rješenja. Zašto istu odlučnost ne pokazujemo u skrbi za planet Zemlju? Ona nam je svima jedino, zajedničko mjesto za život. Uz to, svoje nam prirodne potencijale nudi kao rješenje za zadovoljavanje osnovnih potreba – proizvodnju hrane i proizvodnju energije. Hrvatska u oba slučaja ima domaće izvore i trenutna globalna kriza ukazuje nam na važnost njihovog mudrijeg korištenja. Imati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i vlastitu električnu energiju koju proizvodimo iz domaćih obnovljivih izvora od strateške je važnosti.

Trenutnu krizu ne trebamo gledati kao tragediju nego kao strategiju uz koju ćemo sigurnost isporuke i dostupnost energije za sve, te upravljanje vlastitim energetskim resursima, postaviti kao uvjete djelovanja – temelj razvoja i rasta gospodarstva.

Vjerujemo da je to moguće ostvariti!

Obnovljivi izvori energije Hrvatske