Kako pad cijena nafte utječe na obnovljive izvore energije?

Direktorica OIEH Maja Pokrovac i voditelj Petar Vlahov/Screenshot

Cijena barela nafte nalazi se na najnižim razinama u povijesti, a u jednom trenutku barel je bio ispod nula američkih dolara. Sve to govori o velikoj globalnoj recesiji koja je već stigla i zahvatila globalno, a time i hrvatsko gospodarstvo. Što novonastale okolnosti i niske cijene nafte znače za obnovljive izvore energije i njihov daljnji razvoj, bila je tema o kojoj su razgovarali direktorica OIEH Maja Pokrovac i novinar i urednik Petar Vlahov u jučerašnjoj informativnoj emisiji na HRT 4.

“Generalno se potražnja za pojedinim resursima smanjila, tako i potražnja za električnom energijom bilježi pad koji se nije dogodio od Drugog svjetskog rata. No, bez obzira na globalnu krizu, energetska tranzicija je započela i kriza je neće niti ubrzati niti zaustaviti. Mislim da je to ključno. Mogli smo vidjeti na početku krize da se dosta špekuliralo o tome koji će izvor energije biti u povoljnijoj poziciji. Sada možemo primijetiti da se pojavio veliki val brojnih inicijativa europskih zemalja da se zelena tranzicija odradi jače. Štoviše, ističe se da su upravo obnovljivi izvori energije rješenje za oporavak od pandemije koju je izazvao koronavirus“, rekla je Pokrovac na početku emisije.

S obzirom na to da ulazimo u globalnu krizu i da će nam biti potrebni dodatni krediti za pokretanje gospodarstva, a na tržištu cijena nafte nikada nisu bila povoljnija, postavlja se pitanje zašto bi se u takvim okolnostima orijentirali na obnovljive izvore energije koji su skuplji. No, direktorica OIEH odmah je upozorila da je takvo gledanje kratkoročne naravi:

“Zemlje u Europi sve se više orijentiraju na domaću proizvodnju obnovljivih izvora. Oni jačaju. Ako pogledate u financijskom segmentu, i plan oporavka Europe ide u tom smjeru. Ili ako pogledamo u ekološkom i zdravstvenom segmentu. Koronavirus je na trenutak pokazao kako planeta može izgledati kada je čišća i zdravija. Obnovljivi izvori se drže stabilno, neki i rastu, dok proizvodnja pojedinih fosilnih energenata pada. Stoga je za Hrvatsku, ali i za svaku državu, ključno orijentirati se na domaće resurse s kojima nismo ovisni o uvozu. Ta ovisnost o uvozu došla je do izražaja i zbog problema u opskrbnim lancima. Koronavirus je ukazao na svu tu problematiku. Zato mislim da komunikacija onih koji kreiraju javne politike mora staviti naglasak na domaću proizvodnju, posebno energije i hrane“, smatra Pokrovac.

Hrvatska je pokazala da je ambiciozna, nastavila je, ova Vlada je pokazala da je ambiciozna, a vjeruje da će i sljedeća vlada snažno pozicionirati domaću proizvodnju, i u energiji i u poljoprivredi. Tako se, istakla je, strateški može upravljati i cijenom i portfeljem. Podsjetila je i na mjere koje dolaze iz Europe i idu u smjeru da mikro i mali poduzetnici, OPG-ovi, vlasnici apartmana proizvode energiju na mjestu potrošnje, da stambene zgrade također postanu proizvođači energije, kao i na sredstva EU koja su na raspolaganju i mogu pomoći u prelasku na čistu energiju.

“Rješenja su na nama. Ako se pokazuje da su obnovljivi izvori budućnost, bez obzira na događanja u naftnoj industriji koja može biti značajan igrač u geotermalnoj energiji, onda se moramo strateški pobrinuti da razvijamo resurse koje imamo. Tako će se podići i konkurentnost gospodarstva. Zato pokušajmo iz ove krize nešto naučiti i orijentirati se na održive modele“, poručila je Pokrovac.

Osvrnula se i na neke države poput Kine, koje ovo vrijeme koriste za špekulativne radnje te navodno stvaraju masovne zalihe zbog povoljnih cijena fosilnih goriva kako bi svoju industriju danas-sutra mogle što brže podići na noge:

“Hrvatska ima dovoljno domaćih resursa i na tome može i treba graditi održivu budućnost. Nebitno je što ‘veliki dečki ‘rade. Oni će uvijek igrati svoje globalne utakmice. Ja sam za utakmicu u kojoj Hrvatska pobjeđuje u svojoj regiji. Dovoljno smo mali da radimo brze promjene“, jasna je bila Pokrovac.

Cijeli razgovor poslušajte i pogledajte u video prilogu:

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »