Inovacije u plutajućim tehnologijama vjetra ključne su za daljnje smanjenje troškova

Foto: WindEurope

Plutajući offshore vjetar sazrijeva i proteklih je godina znatno smanjio troškove. Tehnologija omogućuje Europi i većem broju zemalja da iskoriste offshore potencijal vjetar za postizanje svojih zelenih tranzicijskih ciljeva. Istraživanje i inovacije i dalje su ključni za buduću konkurentnost plutajućeg vjetra. Čak 150 GW kapaciteta moglo bi biti u Europi do 2050. godine, što znači da bi jedna trećina svih offshroe vjetroelektrana mogla plutati, javlja WindEurope.

Plutajuće vjetroturbine mogu proizvoditi električnu energiju dalje u moru i u dubljim vodama od tradicionalnih turbina s fiksnim dnom koje danas čine gotovo sve instalacije u Europi. Za, primjerice, Sredozemno ili Crno mora, plutajuće vjetrolektrane su povoljna tehnologija, a omogućit će korist za sve više i više zemalja. Očekuje se 150 GW plutajućeg vjetra do 2050., a da bi se to dogodilo troškovi moraju nastaviti svoj opadajući trend. WindEurope procjenjuje da bi se oni mogli smanjiti na 40-60 € / MWh ako vlade uspostave prave politike.

Prvo, Europa mora nastaviti razvoj plutajućih projekata. Europa je danas domaćin jedine dvije plutajuće vjetroelektrane na svijetu: projekt Hywind Scotland od 30 MW u Velikoj Britaniji i projekt Windfloat Atlantic od 24 MW u Portugalu. Sedam zemalja EU namjerava instalirati plutajući offshore vjetar u sljedećem desetljeću (Francuska, Velika Britanija, Portugal, Italija, Španjolska, Norveška, Švedska). Sada to razmatraju i Irska, Grčka, Bugarska i Rumunjska. WindEurope očekuje čak 7 GW ukupne instalirane plutajuće snage vjetra u Europi do 2030. godine.

Drugo, tehnološke inovacije moraju se baviti ključnim izazovima u dizajniranju plutajućih vjetroagregata. To se odnosi, primjerice, na tehnologije sidrenja koje pomažu stabilizirati plutajuće turbine i ograničiti njihovo kretanje tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta s jakim valovima. Ovdje ‘nastupa’ projekt Corewind kojeg financira EU, a cilj mu je smanjenjiti troškove i poboljšati performanse plutajuće tehnologije vjetra. Projekt je proveo virtualne simulacije na dvije različite lokacije kako bi istražio potencijal smanjenja troškova tehnološkim inovacijama. Ovaj projekt će podržati plutajući priobalni vjetar u nastojanju da doprinose europskim ciljevima dekarbonizacije do 2050. godine i pomoći Europi u održavanju tehnološkog vodstva.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »