DANI DOBROGA VJETRA

Mjesto gdje vjetar stvara sinergiju


2. - 3. lipnja 2022. Dubrovnik

Organizator
Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Partnerska podrška
 WindEurope 

Pokroviteljstvo 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske

“Dani dobrog vjetra” će u Dubrovniku okupiti predstavnike europskih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, predstavnike fosilne industrije koja planira OIE projekte, predstavnike akademske zajednice. 

Ova konferencija bit će mjesto zajedničkog promišljanja i rasprava o trendovima u vjetroenergiji Europe s naglaskom na Jugoistočnu Europu, mjesto sinergije znanja i inventivnosti.

KOTIZACIJA

*Smještaj nije uključen
HRK 3.200
00

U cijenu kotizacije nije uključen PDV
  •  

KOTIZACIJA

*Smještaj nije uključen
HRK 2.880
00

U cijenu kotizacije nije uključen PDV
  •  
Članovi
% OIEH %
međunarodne i europske institucije – ministarstva – akademska zajednica – financijski sektor – proizvođači turbina – investitori – proizvođači električne energije iz OIE – fosilna industrija koja planira OIE projekte – stručnjaci za zaštitu prirode – panel rasprave – prezentacije – novi trendovi – primjeri dobre prakse – razmjena iskustava – networking – B2B

PROGRAM:

16:30 Otvaranje konferencije, pozdravni govori  

17:10 RES Simplify – smjernice EU za izdavanje dozvola, prezentacija

17:50 Razvoj offshore vjetroelektrana u Mediteranuprezentacija

18:10 Uvjeti za ubrzavanje energetske tranzicijepanel

19:30 Coctail večera i party

petak, 3. lipnja 2022.

10:00 Vjetar za održivostprezentacija

10:20 Zaštita okoliša uz daljnji razvoj vjetroelektranapanel

11:20  pauza za kavu

11:40 Potencijal integracije vjetroenergije u energetski sustavprezentacija

12:00 Razvoj prijenosne mreže i regulativa za pristup mrežipanel

13:00 REpowerEU strategija i utjecaj elektrifikacije na energetsku neovisnostprezentacija

13:20 Novi kapaciteti OIE i pružanje pomoćnih uslugapanel

14:20  ručak

15:30 Korporativni PPAprezentacija

16:00  Financijski i poslovi modelipanel

17:30 Zatvaranje službenog dijela konferencije 

18:30  zajednička plovidba Karakom, replikom jedrenjaka iz vremena Dubrovačke Republike

subota, 4. lipnja 2022.

9:00 – 13:30 Networking izlet u Cavtat i Konavle uz degustacija vrhunskih vina i zajednički ručak

Povratak prema hotelu oko 13:30 (uz mogućnost iskrcaja na aerodromu oko 14:00)

„Ne možemo govoriti o revoluciji obnovljivih izvora ako je za dobivanje dozvole za izgradnju vjetroparka potrebno sedam godina. Vrijeme je da se ti projekti tretiraju kao projekti od najvećeg javnog interesa jer oni to i jesu.“
Kadri Simson
Visoka povjerenica EU-a za energetiku

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

KOTIZACIJA  3.200,00 kn + PDV

OIEH članovi 2.880,00 kn + PDV

     KOTIZACIJA UKLJUČUJE:

  • piće i snack dobrodošlice
  • sudjelovanje na Konferenciji
  • tiskani program Konferencije
  • coctail večeru prvog dana Konferencije i networking party 
  • ručak u hotelu drugog dana Konferencije
  • osvježavajuće napitke u pauzama Konferencije
  • plovidbu replikom stare dubrovačke Karake po završetku drugog dana konferencije

      

U SUBOTU, 4. LIPNJA, ORGANIZIRAMO NETWORKING IZLET U CAVTAT I KONAVLE UZ DEGUSTACIJU VINA I ZAJEDNIČKI RUČAK. CIJENA IZLETA NIJE UKLJUČENA U KOTIZACIJU.  

NA PANELIMA PREDSTAVLJAMO

Vjetar proizvodi čistu, lokalnu i pristupačnu električnu energiju i stoga ima ključnu ulogu u postizanju energetske sigurnosti. O tome govori najnovija politika EU-a kroz RES Simplify i preporuke za razvoj novih projekata vjetroelektrana. Dugotrajni procedure izdavanja dozvola za nove projekte u Hrvatskoj i diljem Europe usporavaju energetsku tranziciju. To treba popraviti ako želimo postići svoje ciljeve klimatske i energetske sigurnosti.

Offshore obnovljivi izvori energije već značajno doprinose dekarbnonizaciji u Sjevernom i Baltičkom moru. Međutim kako bi EU postigla svoje ciljeve o izgradnji vjetroelektrana na moru, potrebno je da se one počnu graditi u većem broju u južnim dijelovima EU. Prva offshore vjetroelektrana u Sredozemnom moru je puštena u pogon ove godine u Italiji. Ova prezentacija će pokazati kako ostale zemlje napreduju u razvoju zakonodavnog okvira te što možemo očekivati u srednjem i dugoročnom roku u za vjetroelektrane na moru u EU.

Ovo je ključno vrijeme za energiju vjetra u Europi. Za energetsku sigurnost Europi je potrebno više obnovljivih izvora što je prije moguće. Više no ikada prije energetsko pitanje je pitanje sigurnosti i potrebno je napraviti sve kako bi se stvorili uvjeti za postizanje ubrzane energetske tranzicije. Puno je posla pred nama. U tome važnu i odgovornu ulogu imaju svi uključeni u  proces donošenja odluka, ali i njihovog provođenja od europske do nacionalnih i lokalnih razina. Sinergija je ključna za ostvarivanje ovog zajedničkog cilja. 

Planirano povećanje energije vjetra u Europi velik je izazov za potrebno ubrzanje donošenja odluka u postupcima izdavanja okolišnih dozvola za vjetroelektrane i zahtijeva inovativna rješenja za ekološki odgovornu energetsku tranziciju. Istovremeno, jasno je da si jednostavno ne možemo priuštiti da potrošimo još jedno desetljeće na istraživanje mogućih utjecaja energije vjetra na životinjske populacije i razvoj mjera za ublažavanje jer klimatske promjene već sada već utječu na mnoge od njih.

Korištenje obnovljivih izvora energije značajno doprinosi javnim politikama za dostizanje EU klimatskih ciljeva i dodatne dekarbonizacije energetskog sustava do 2050 godine. U isto vrijeme jasna je potreba zaštitite, očuvanja i poboljšanja stanja ekosustava i bioraznolikosti kao prirodnog mehanizma zaštite. EU ističe da su oba ova cilja jednako važna. Značaj pametnog planiranja prostora prije izgradnje vjetroelektrana tako da se odabirom lokacije, dizajnom i tehničkim rješenjima poštuju visoki standardi zaštite okoliša je ključan. Svi dionici u tom procesu planiranja i provedbe imaju važnu ulogu i odgovornost. 

Za integraciju proizvedene energije važan je prostor za fleksibilnost odnosno izgradnju pametnih energetskih sustava. Njima se mogu povezati  elektroenergetska, toplinska, plinska mreža, kao i sustav vodovoda i odvodnje, poljoprivrede, transporta i svih drugih sustava koji trebaju energiju. Preduvjet za to su digitalizacija i napredno upravljanje, a brojni primjeri pokazuju da se time ostvaruju značajne komparativne prednosti, smanjuje potreba za uvozom energije te otvara mogućnost za brzu dekarbonizaciju i fleksibilizaciju sustava.  

Kako bi se postigla potrebna energetska sigurnost postavljeni su novi, veći i ambiciozniji ciljevi za OIE. No pred nama je i izazov kako sve te nove projekte priključiti na elektroenergetski sustav. Jasno je da postojeće kapacitete prijenosne i distribucijske mreže treba povećati. To zahtijeva značajna financijska ulaganja i definiranje načina financiranja iz više različitih izvora. Ulaganje u elektroenergetski sustav treba biti učinkovito i uravnoteženo tako da omogućava ravnomjeran regionalni razvoj i osigurava priključivanje novih projekata. Pri planiranju izgradnje moramo voditi računa i o prekograničnim kapacitetima i trebalo bi ići u smjeru definiranja suradnje sa susjednim zemljama.

Cilj REPowerEU plana je smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina i u konačnici pomoći ubrzanju izgradnje vjetroelektrana kako bi se osigurala energetska neovisnost, stoga je na Hrvatskoj da značajno ubrza procese dobivanja dozvola i poveća kvote za natječaje u premijskom modelu. Osim brojnih mjera za smanjenje potrošnje plina i diversifikacije dobave plina, REPowerEU stavlja naglasak na elektrifikaciju Europe. Od Hrvatske se, kao i od ostalih zemalja, očekuje da značajno ubrza broj dizalica topline u kućanstvima te da elektrificira što više sektora. To se planira postići kroz elektrifikaciju u kućanstvima i u energetski intenzivnim industrijama. Veći ciljevi elektrifikacije se planiraju pokriti dodatnim proizvodnim kapacitetima vjetroelektrana i sunčanih elektrana

Prednosti energetske tranzicije ka većem udjelu OIE u proizvodnji i potrošnji su brojne. Međutim, njihov povećani udio u elektroenergetskom sustavu nosi brojne izazove za planiranje, stabilnost mreže i sigurnost opskrbe. Odgovor na ove izazove leži u povećanju fleksibilnosti svih sudionika sustava, kako operatora mreže, tako i korisnika uz pomoć naprednih tehnologija, digitalizacije sustava, kombiniranjem izvora energije, agregiranja i strateškog upravljanja potrošnjom. Ubrzani razvoj tržišta električne energije iz obnovljivih izvora polučio je odgovor u vidu razvoja podupirućih djelatnosti i razvoja tržišta pomoćnih usluga koji povećavaju efikasnost integracije OIE i njihovu iskoristivost te smanjuju negativne utjecaje na stabilnost sustava. Dodatno, omogućavaju i ostalim korisnicima mreže aktivnu ulogu u funkcioniranju sustava.

S obzirom na aktualnosti na globalnoj i europskoj energetskoj sceni, rast cijena električne energije i volatilnost na tržištima stavljaju veliki pritisak na poslovanje kompanija kod kojih električna energija ima značajniji udio u strukturi ukupnih troškova. Osim generalnog trenda, upravo su to ključni razlozi da se u Hrvatskoj i ostatku regije ozbiljno počela zagrijavati tema oko “Corporate Power Purchase Agreementa”. Koje su ključne karakteristike cPPA, kako model funkcionira u praksi, koje benefite donosi kompanijama iz perspektive upravljanja troškovima i “value propositiona” prema krajnjem korisniku?

Uz pravnu sigurnost i pojednostavljivanje administrativnih procesa, održiva financijska konstrukcija ključna je za realizaciju projekata vjetroenergije. Financijske institucije koje kreditiraju projekte imaju važnu i odgovornu ulogu u energetskoj tranziciji. Za veći angažman kapitala i sigurnost njegovog povrata važna je stalna komunikacija OIE i financijskog sektora, ključan je njihov dijalog i partnerski odnos. No, suvremeni financijski i poslovni modeli uključuju sve više dionika i svaki od njih svojim aktivnostima može doprinijeti realizaciji novih projekata vjetroelektrana, a time i snažnijoj i bržoj energetskoj tranziciji.  

PREPORUKA JE REZERVIRATI SMJEŠTAJ ŠTO PRIJE

Konferencija se održava u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. 

Smještaj u hotelu sudionici konferencije plaćaju izravno tehničkom organizatoru, agenciji DUBROVNIK SUN professional congress organiser, te nije uključen u kotizaciju za sudjelovanje na Konferencij.

Korisni kontakti za informacije o smještaju: 
DUBROVNIK SUN professional congress organiser
Tel + 385 (0)20 436 363
Tel +385 (0)20 436 402
oie@dubrovniksun.hr

Smještaj za sudionike konferencije osiguran je u hotelima Valamar Lacroma 4*, Valamar Argosy 4*, Tirena Sunny by Valamar 3* i Royal Ariston 5*

Rezervaciju i plaćanje troškova smještaja možete obaviti prijavom na link

Uz radni dio konferencije, očekuje vas uživanje u ljepotama Dubrovnika i zajednička plovidba replikom stare Karake, broda iz vremena Dubrovačke republike. Dan nakon završetka konferencije, u subotu 4. lipnja, pozivamo vas na networking izlet u Cavtat i Konavle koji uključuje degustaciju vina i zajednički ručak.

UVJETI KONFERENCIJE

Molimo Vas da pozorno pročitate uvjete Konferencije i postupka prijave za sudjelovanje na Konferenciji. U slučaju Vaše potrebe za dodatnim obavijestima i/ili upitima slobodno nas kontaktirajte na info@oie.hr ili  091 760 4685.

Program Konferencije podložan je promjenama. Moguće je da određeni predavači, unatoč najavi, zbog određenih nepredviđenih razloga neće moći predavati na Konferenciji. Također, moguće je da određeni predavač koji je najavljen, ali je navedeno da se očekuje njegova konačna potvrda, ipak neće biti u mogućnosti dati konačnu potvrdu i predavati na Konferenciji. U takvim slučajevima će se odgovarajuće organizirati predavanja ostalih ili dodatnih predavača.

Jezik Konferencije je hrvatski i engleski. Predavači će, po svome izboru, predavati na hrvatskom ili engleskom jeziku, uz simultani prijevod na drugi jezik. Sudionici Konferencije mogu postavljati pitanja na oba navedena jezika.

Sudionici Konferencije dobit će program sastavljen na oba službena jezika Konferencije. Program Konferencije će sadržavati podatke o partnerima, sponzorima i pokroviteljima Konferencije.

OBRADA OSOBNIH PODATAKA

Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo kako bi Vas mogli prijaviti za sudjelovanje na konferenciji. Ako su prijavitelj i sudionik konferencije različite osobe, prijavitelj se obvezuje sudionika obavijestiti o davanju njegovih osobnih podataka te se obvezuje upoznati ga s našom obaviješću o obradi osobnih podataka. Slanjem prijavnice potvrđujete kako ste postupili na gore navedeni način.

Cilj konferencije je širenje informacija i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Radi informiranja javnosti te zbog naravi djelatnosti Udruženja, konferencija će biti fotografirana / snimana. Navedene fotografije / snimke koriste se u svrhu promidžbe konferencije kao i aktivnosti Udruženja, što uključuje objavu u tiskanim i digitalnim medijima, na internetu i na društvenim mrežama.

Slanjem ispunjene Prijavnice potvrđujete da ste u cijelosti pročitali i razumjeli sve uvjete Konferencije i prijave, kao i postupke i iznose u slučaju otkazivanja, te da ih u cijelosti prihvaćate.

Obavijest o obradi osobnih podataka PREUZMITE OVDJE